6.1 C
Pristina
Monday, August 15, 2022
spot_img
HomeBALLINAShkruan: Mr.Sc.Refik Hasani-Tirana dhe Prishtina zyrtare do të duhej ndërruar diskursin politik!?

Shkruan: Mr.Sc.Refik Hasani-Tirana dhe Prishtina zyrtare do të duhej ndërruar diskursin politik!?

Dallimet në mesë të partive në Kosovëpër qëndrimin ndaj Medvegjës, Bujanocit dhe Preshevës qëndrimi që mbanParlamenti, Qeveria dhe Presidenca e Kosovës. Edhe në mesë të partive nëShqipëri për qëndrimin ndaj tri Komunave. Por ka dallime edhe ndaj qëndrimit qëmban Parlamenti, Qeveria dhe Presidenca e Shqipërisë. Partit qëndrimin që mbajnndaj kësaj Krahine është e natyrshme, por Dy Parlamentet, dy Qeverit dhe dy Presidenta do të duhej të ken në trajtim dhe tretman për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë e jo me dallim jo të vogla.

Diskursi politik që kan ndjekur Tiranadhe Prishtina ishte jo i drejtë, i ndarë,i pa harmonizuar, largkoordinimit Tirana dhe Prishtina zyrtare, ku politika dhe diplomacia duhet të jen bashkë, të kordinuara me klasën politike, të ksaj Krahine të banur me shumicë shqiptare. Është momenti ifundit që politikanët nga e tërë hapsira e jonë etnike shqiptare padallim, të reagojmë derisa për çdo ditë e më shumë diskriminim povazhdon. Edhe një arsye më shumë që të mos ngriten tensionet më të lartasë cilës edhe ashtu akoma nuk iu janë shëruar plagët e luftës.

Ne mendojm se diskursi politik që kanndjekur Tirana dhe Prishtina është dashur që:· Shumë pakë po shenohet,kujtohet Referendumi i mbajtur më 1 e 2 marsit 1992,· Lufta e UÇPMB-ës sikurpak përmendët, kurse marrëveshja e Konçulit, sikur ska ndodhur,larg asajtë kërkohet që të plotësohet apo rikonfigurohet edhe njëher nënë prezencën ndërkombëtare,· Amnestia dhe çështjet qëkanë të bëjn me pushtetin lokal nuk kanë dhën rezultate të duhura,·

Fuksionimi i policisëmultietnike nuk po shkon si duhet,· Shqiptarët në këtë Krahinënuk kan ende të zgjidhur shkollimin ku ne kemi kërkuar themelimin e njëUniversiteti publik në gjuhën shqipe,· Nuk ka investime nëinfrastruktur, ende shqiptarët nuk kanë përkujdesje themelore shëndetësore,kjo Krahinë me mbi 100 mijë banorë nuk ka një spital regjional,·

Republika e Serbisë, endeedhe pas gati dy dekadave nuk kan asnjë një ofertë serioze për kthimin e tëzhvendosurve në trojet e tyre. Bile sillen sikur nuk ka patur fare luftë tëarmatosur dhe zhvendosje të mbi 35 mijë banorëve që kanë lëshur trojet e tyrenga pushteti agresiv i Serbisë,· Përdorimi i flamuritkombëtar shqiptarë dhe përdorimi i gjuhës shqipe nuk është rregulluar me ligj,·

Përfaqësimi proporcionalmungon jo vetëm në nivelin qendrore por edhe në ate lokal,· Nuk ka liri të lëvizjes sëlirë në disa zona që janë shëndrruara si poligone të ushtrisë sëkombinuar serbe. Banorëte Krahinës shqiptare të mbetur ende nën Serbi u dëbuan dhunshëm,vetëm e vetëm t‘i lëshojn trojet e tyre stërgjyshore dhe nëse vazhdohet kështudo të zbrazete nga etnosi i pastër shqiptarë.Ne përmes këtij shkrimi po bëjmpërpjekje të shtrojm domosdoshëmrin që nga përfundimi i luftës kërkojmëqë dy qeverit dhe po ashtu dy parlamentet i Shqipërsisë dhe iKosovës të ndërtojn një diskurs krejtë të njëjtë. Çka thotë Tirana Zyrtare kydo të duhej të jetë qëndrim zyrtar edhe i Prishtinës zyrtare e jo sikur taniPrishtina thumbit e Tirana patkoit. Kurse nga liderët e partive politikedhe shoqatat e dalura nga lufta e UÇPMB-së, Kryetarët e tri Komunave embi të gjitha kërkojm nga Këshilltarët Komunal shqiptarë të triKuvendeve Komunale të thirren në ndërtimin e kësaj fryme të një qëndrimi.Shpëtim i vetëm për këtëKrahinë të trazuar është prezenca afatgjate ushtarake dhe civilendërkombëtare dhe largimi i forcave të kombinuara serbe.

Të gjithë së bashku tëjemi një zë, në ndihmesë të Krahinës shqiptare, të kërkojmë një prezencëndërkombëtare, ky Rajon të shpallet si një zonë e vërtet e demilitarizuare jo e diskriminuar. Autori, ka disa punime e kumtesanë konferenca shkencore për Medvegjë, Bujanoc dhe Preshevë, por edhe ka propozur,si:Reciprocitetin, rikonfirmimit të Referendumit datë 1 e 2 mars 1992, shqyrtimi irealizimit të Marrëveshjes së Konçulit,inicimin që të miratohet një rezolut ngaParlamenti i Kosovës, formim i një Komisioni mikst nga Parlamenti Shqipëri-Kosovë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -spot_img

Most Popular

Recent Comments